2017. április 30., vasárnap

Sweating sickness - Az izzadásos kór

A The White Princess-ben az angol nép meg van győződve arról, hogy a kórt Isten bocsátotta Angliára, így büntetve tiltakozva VII. Henrik uralma ellen. De mi is ez a betegség és valóban köze volt hozzá Henriknek?
A titokzatos és igen fertőző betegség több járványa is pusztított Angliában és a kontinensen is, de először 1485-ben jelent meg. Legutolsó kitörése 1551-ben zajlott Angliában, majd többé nem ütötte fel a fejét.

A járvány kitörésének oka máig nem teljesen eldöntött. Egyesek a  rossz higiéniás körülményeket, a csatornázás hiányát és a szennyezett ivóvizet okolják. Mivel először 1485-ben ütötte fel a fejét, előfordulhat, hogy valóban a Henrik kíséretében érkező francia zsoldosok hozták be Angliába. Ám a korabeli Croyland Chronicle szerint Thomas Stanley az izzadásos kórra hivatkozva nem csatlakozott III. Richárdhoz a bosworthi csatában. Ezenkívül a visszatérő lázat és a hantavírust is említik kiváltó okként.

A betegség általában nyáron és kora ősszel pusztított. A betegség hirtelen a betegre törő szorongásérzettel kezdődött, amit kimerültség, hidegrázás, szédülés, fejfájás valamint súlyos nyak, váll és végtagfájdalmak kísértek. A hideg fázis fél órától három óráig tartott. Ezt követte a forró, izzadásos fázis. A betegségre oly jellemző izzadás minden ok nélkül tört ki a betegen. Ehhez forróság-érzet, fejfájás, delírium, szapora pulzus és gyötrő szomjúság társult. Ezt végül teljes kimerültség  alvásvágy követte, mely sok korabeli orvos szerint végzetesnek bizonyult. A betegség nem mindenki számára volt halálos, de rengeteg áldozatot szedett.

Arról nincs egyértelmű feljegyzés, hogy a betegség jelen lett volna, mielőtt Henrik és csapatai Milford Havennél partra szállt volna Angliában. Henrik 1485 augusztus 28-án érkezett Londonba, a betegség pedig szeptember 19-én tört ki először. Mire október végén a járvány véget ért, több ezer emberélete követelt.

Szomorú érdekesség még, hogy a 16. századi neves angol államférfitól, Thomas Cromwelltől, teljes családját ez a betegség ragadta el. Feleségét és két kislányát az 1528-29-es járványban vesztette el néhány hónap leforgása alatt, fia, Gregory Cromwell pedig az 1551-es járvány áldozata lett, mindössze 11 évvel élve túl édesapját.

Forrás: Wikipédia: Sweating sickness
             Wikipédia: Thomas Cromwell
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése