2014. április 21., hétfő

Oliver Cromwell- Az ember, akinek két halála voltOliver Cromwellről és tetteiről már sok szó esett a The Devil's Whore és az angol polgárháború kapcsán. De kis ő, honnan indult és milyen hátborzongató vége lett életének? Hisz annyira magára haragított valakit, hogy nem volt elég egyszer meghalnia.... A tovább mögött néhány érdekességet olvashattok.1599. április 25-én született. Nemesi családból származott, de életének egy részét paraszti sorban töltötte.

Üknagyanyja, Catherine Cromwell, VIII. Henrik híres kancellárjának, Thomas Cromwellnek nővére volt.

Apja másodszülöttként nem örökölhetett címet, így a család a középosztályához tartozott.

Jó testfelépítésű, egészséges gyerek volt, szenvedélyesen vadászott és futballozott. Igen erős puritán szellemben nevelkedett.

1617 júniusában meghalt apja, a hagyaték szerint a vagyon egyharmadát örökölte 21. éve betöltekor. Ekkor három évre eltűnt a kutatók elől, legközelebb akkor került elő, mikor feleségül vette Elizabeth Bourchier-t 1620. augusztus 22-én. 9 gyermekük született.

Életpályájának elején parasztgazdának (yeoman) megfelelően élt leginkább durva, házi szövésű ruhákat hordott, még a Parlamentben is.

Minden bizonnyal nem lehetett mentálisan teljesen ép: pszichoszomatikus tüneteit ma depressziónak, pánikbetegségnek, hipochondriának mondanánk, orvosa komoly depressziót állapított meg nála.

1630-ban szülővárosától I. Károly elvette a kiváltságait. Oliver az ellenzők élére állt, de elbukott.A megaláztatások miatt eladta mindenét, és 1631-ben St. Ives-be költözött, ahol ismét gazdálkodásba kezdett, élete mélypontjára ért. A kitörést számára az jelentette, amikor 1636-ban meghalt anyai nagybátyja, Sir Thomas Steward, és vagyonának jórészét megörökölte, így visszatérhetett a módos emberek világába.

Cromwell 1640-ben Londonba költözött, komornyikja így festi le: „Teste arányos és erős, legalább 185 centi magas. Feje, mint valami raktár: mindenből akad bőven. Alkatilag túlzottan ingerlékeny és heves, de hogy a tüzet jobbára kordában tartja, azt megtanultam. Erre erkölcse késztette. Természetéből adódóan minden bajban lévő iránt szenvedély töltötte el, (…) azt hiszem, nálánál irgalmasabb lélek porhüvelyben aligha lakozott.”

Új mintájú hadsereget (New Model Army) más néven vasbordájúakat(ironsides) Cromwell a szülőfaluja környékén élő puritán yeomanekből szervezte, ami nemcsak hadsereg, de „fegyveres egyház” is volt. A katonák magukat kiválasztottaknak tartották és fanatikusan harcoltak a godly cause érdekében. A csatákat az istentisztelet egy formájának, győzelmeiket istenítéletnek tekintették, a katonák felszereléséhez hozzá tartozott a zsebben hordató Biblia („Cromwell Bibliája”).

Oliver Cromwellt a Westminster apátságban temették el, de a hatalomba 1660-ban visszatérő királypártiak árulónak minősítették, a tetemet kiásták és láncokkal felakasztották, majd lefejezték. Fejét a Westminster apátság előtti póznán tartották 1685-ig, ezután többször adták-vették, majd 1960-ban a cambridge-i Sidney Sussex College-ban temették el. Felmerül ugyanakkor, hogy mivel 1658-61 között Cromwell holttestét többször ki, majd újra elásták, hogy védjék a testet a royalisták bosszújától, hogy nem is az ő holttestével követték el ezt a szörnyűséget.

3 megjegyzés:

 1. Azon gondolkodtam, ki lehetett az, aki ilyen feladatokat elvállalhatott, mint pl. a visszavarrt fej, test ki-és újbóli elásása, stb. Hátborzongató és gusztustalan feladat, brrr.

  VálaszTörlés
 2. Pláne hogy Károlyt koporsóban temették el, tehát oly mindegy lett volna, hogy a feje rajta van, vagy sem. De van az a pénz...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nyilván van, akiket nem zaklat fel egy holttest látványa, hisz akkor patológusok vagy temetkezési szakemberek sem lennének, de ez már vastagon hullagyalázás.
   Persze, hogy van az a pénz, különben nem lenne bűnözés sem pl., csak épp azon tűnődtem, milyen embernek kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyet elvállaljon. Biztos nem ép a lelke. Szerintem. :)

   Törlés