2014. szeptember 26., péntek

Búcsú Houdinitől, aki még bálna gyomrából is szabadult

Elkészült a Houdini című kétrészes minisorozat felirata.  Bár  Weiss Erik néven Budapesten született valódi Houdini lényegesen izmosabb volt, mint Adrian Brody valaha lesz, remek alakítást nyújtott.


A tovább mögött néhány érdekességet olvashattok.
Valóban szabadult kötelek, láncok közül, kényszerzubbonyból, lógott le felhőkarcolóból, temették el élve, sőt, még egy hatalmas lepecsételt tejeskannából is kijutott.

Számos filmet készített, de amikor anyagilag nem ért el sikert velük, felhagyott vele.

A filmből nem derült ki, de hat testvére volt.

Az Amerikába költözés után a család Erik nevét Erichre változtatta, barátai Ehrie-nek, vagy Harrynek szólították.

Erich 9 évesen lépett fel először trapéznűvészként,  és "szerényen" az "Erich, a levegő hercege" nevet használta.

Fiatalkorában tájfutóbajnok volt.

Nevét a francia mágus, példaképe  Jean Eugène Robert-Houdin után választotta, akit később, hosszas kutatások után már csalónak nevezett.

Szabadkőműves volt.

Houdini feleségének, Bessnek először Houdini bátyja, Dash udvarolt.

Houdini az édesanyjával és a feleségével
A börtöncellából szabadulós számot minden városban előadta Európában, ahol a turnéja során fellépett, Moszkvában egy Szibériába tartó rabszállítóból.

Houdini valóban rendezett egy fényűző fogadást az édesanyjának, és az alkalomra megvásárolta számára Viktória királynő (!) egyik ruháját.

Egyszer egyenesen egy partra vetett bálna bendőjéből is szabadult.

A valódi "Kínai vízi kinzókamra"

Houdini "sorozattár" is volt, 1918-ban leforgatta a 15 részes Master Mistery című sorozatot. Houdini fenmaradt némafilmjeit 2008-ban kiadták DVD-n. 

Houdini halála előtt Bessszel megegyeztek, hogy ha Houdininek valaha sikerül felvennie az élőkkel a kapcsolatot a túlvilágról, azt üzeni majd, hogy "Rosabelle hisz", utalva arra a dalra, amit Bess sokszor énekelt, és a filmben is elhangzott. A kapcsolatfelvétel eddig nem sikerült, habár a mai napig próbálkoznak vele spiritiszták. 
0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése