2014. április 12., szombat

A világjáró Thomas RainsboroughThomas Rainsborough az angol polgárháború egyik prominens alakja volt. 1610 –1648 október 29.(a The Devil's Whore-ban Michael Fassbender játszotta). Érdekesség, hogy a nevének legalább 6 névváltozata létezett (Rainborough, Raineborough, Rainborowe, Rainborrowe, Rainbow, Rainsboro), ki tudja, lehet, hogy nem is egy emberről beszélnek. :)
Thomas az egyenlősítők, vagy más néven levellerek (éljen a törikönyv) egyik prominens alakja volt, nézeteit valószinűleg a családjából hozta magával. Édesapja, William a tengerészet kapitánya és Marokkó nagykövete volt, szolgálataiért a fehér rabszolgaság felszámolásában bárói cí,mmel jutalmazták, amit azonban visszautasított.

Thomas expedíción vett részt a puritán kolóniába Nicaragua partjai mellett.

Az első polgárháborúban Thomas hajóskapitányként szolgált többek között a Fecske fedélzetén. Érdekesség, hogy erről a sorozatban egy árva kukk említés nincs.

1645-re Cromwell hadseregének ezredese lett.

Valóban ellenzett bármiféle egyezkedést a királlyal és egyenlősítőként igen hamar szembekerült Oliver Cromwell-lel. Többek között azért, mert szerette volna, ha a sereg katonái is szavazati jogot kapnak az új parlament megválasztásakor.

Később mégis Cromwell támogatásával nevezték ki altengernaggyá, hajóját magyarra fordítva Állandó reformáció-nak hívták.

1648-ban royalista merlénylők áldozata lett, bár a mai napig nem eldöntött (szerintem a sorozatban sem egyértelmű), hogy nem Oliver Cromwell mozgatta-e a szálakat..
.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése