2014. április 27., vasárnap

A New Worlds elé - Ki volt az a II. Károly, aki nem tanult édesapja hibáiból


Vegyünk hát végső búcsút a The Devi's Whore-tól, és és ismerkedjünk a New Worlds-szel. Ki az a II. Károly, aki megélte édesapja, I. Károly lefejezését, majd Cromwell uralma után visszatért, trónra ült, és a New Worlds-ben mindenkinek vele van baja?


Károly 1630. május 29-én született a St. James palotában. Szülei másodszülöttje volt, de bátyja még egynapos korában meghalt.

Károly 1630-ban
Károly 14 évesen elkísérte apját az edgehilli csatába, 1645-től már  részt is vett a küzdelmekben. 1646-ban, mivel apja egyre inkább vesztésre állt, elhagyta Angliát. Először a Scilly-szigetekre, majd a Jersey-szigetre majd Franciaországba utazott, ahol csatlakozott az édesanyjához XIV. Lajos udvarában.

1648-ban Károly Hágába utazott, ahol nővére, Mária és sógora II. Orániai Vilmos segítségével próbált támogatókat szerezni, flottát építeni, de terve kudarcba fulladt. 

Bár Károly diplomáciai úton igyekezett megakadályozni apja lefejezését, ez a terve is kudarcba fulladt. 

1649-ben Skócia királlyá és apja örökösévé nyilvánította. de az országba csak akkor léphetett volna be, ha bevezeti a presbiterianizmust Brittanában és Írországban. Károly nemet mondott, sőt támadást indított Skócia ellen, de vereséget szenvedett, így Bredában elfogadta a feltételeket, 

1650- ben Károly megpróbálta legyőzni Oliver Cromwellt, de Dunbarnál vereséget szenvedett, így nem térhetett vissza Angliába. 

1651. január 1-én Scone-ban Skócia királyává koronázták. Ezután megtámadta Angliát, de Worchesternél ismét vereséget szenvedett. Csak álruhában tudott elmenekülni Normandiába, pedig már vérdíjat is kitűztek a fejére. 

1658-ban Cromwell halála után a fia lett a Lord Protector, de a parlament ellene fordult, és elkezdődtek a tárgyalások Károllyal a visszatéréséről.

1660-ban a bredai nyilatkozatban Károly minden szépet s jót megígért, hogy trónra léphessen:közkegyelmet, vallásszabadságot, a parlament elismerését, és a forradalom alatti földviszonyok elfogadását. Ezeket aztán szépen elfelejtette. Ismerős? :) Bár kezdetben valóban tartotta magát ígéreteihez, végül mégis inkábba korábbi rendszer restaurálását (helyreállítását) kísérelte meg. Ezen törekvése során már 1661 –ben visszaállította az anglikán püspöki egyházszervezet korábbi rendszerét, a közkegyelemből kizárta a királygyilkosokat, a forradalom alatt elkobzott földek egy részét vissza adatta eredeti tulajdonosaiknak, és végül megpróbálta a parlament nélküli abszolút kormányzás bevezetését.

Károlyt végül 1661-ben koronázták angol királlyá. Uralkodása alatt a puritanizmus háttérbe szorult. Károlyt "Merry Monarch"-nak, vidám uralkodónak nevezték, mert szerette és élvezte az életet. Újranyittatta a puritánok által bezáratott színházakat, már nők is játszhattak a színpadon, virágzásnak indult a "restaurációs komédia" műfaja. Az uralkodónak sok ágyasa volt, akiktől tizenöt törvénytelen gyermeke született, ám ők nem örökölhették a koronát. (Erről majd később.)

1662-ben Károly elvette Bragança Katalin portugál hercegnőt, a házassági szerződés alapján az észak-afrikai Tangier és a Hét Bombay sziget is Anglia uralma alá került. Épült a gyarmatbirodalom. 
Katalin kezdetben sem a nép, sem az udvar körében nem aratott sikert. Beilleszkedését és befogadását nehezítette a protestáns Angliában, hogy katolikus volt, és nem beszélt angolul. Nem tettszett Károlynak sem, és emiatt hónapokon át nem hálták el házasságukat. Eközben a király szeretőinél keresett vigaszt. Később a királyi pár "összemelegedett", Katalin háromszor is teherbe esett, de minden alkalommal elvetélt. Később már nem lett állapotos, így nem tudott fiúörököst adni Károlynak. A király ennek ellenére nem vált el tőle, és nem nősült újra. Károly nem akarta a hűtlenkedései felett szemet hunyó, szerény és jólelkű Katalint megszégyeníteni azzal, hogy hazaküldi Portugáliába.

Károly több háborút is vívott Hollandiával többek között az amerikai gyarmatokért. Mindhárom angol-holland háború angol győzelemmel ért véget.

1670-ben az egész Hudson-öböl birtoklását királyi dekrétummal átadta a Hudson-öböl Társaságnak. (Ennek a New Worlds-ben fontos szerepe lesz. )

A folyamatos háborúskodások, költekezés és a vallási türelmetlenség miatt Károly egyre népszerűtlenebb lett. A király és a parlament viszonyában a második probléma a trónutódlással kapcsolatban merült fel. Mivel II. Károly gyermektelen volt, a trón várományosa a király katolikus öccse, James volt.

Valahol itt kezdődik a New Worlds története...

Források: 
Az angol polgári forradalom
II. Károly
Braganca Katalin

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése