Ugrás a fő tartalomra

A New Worlds elé - Ki volt az a II. Károly, aki nem tanult édesapja hibáiból


Vegyünk hát végső búcsút a The Devi's Whore-tól, és és ismerkedjünk a New Worlds-szel. Ki az a II. Károly, aki megélte édesapja, I. Károly lefejezését, majd Cromwell uralma után visszatért, trónra ült, és a New Worlds-ben mindenkinek vele van baja?


Károly 1630. május 29-én született a St. James palotában. Szülei másodszülöttje volt, de bátyja még egynapos korában meghalt.

Károly 1630-ban
Károly 14 évesen elkísérte apját az edgehilli csatába, 1645-től már  részt is vett a küzdelmekben. 1646-ban, mivel apja egyre inkább vesztésre állt, elhagyta Angliát. Először a Scilly-szigetekre, majd a Jersey-szigetre majd Franciaországba utazott, ahol csatlakozott az édesanyjához XIV. Lajos udvarában.

1648-ban Károly Hágába utazott, ahol nővére, Mária és sógora II. Orániai Vilmos segítségével próbált támogatókat szerezni, flottát építeni, de terve kudarcba fulladt. 

Bár Károly diplomáciai úton igyekezett megakadályozni apja lefejezését, ez a terve is kudarcba fulladt. 

1649-ben Skócia királlyá és apja örökösévé nyilvánította. de az országba csak akkor léphetett volna be, ha bevezeti a presbiterianizmust Brittanában és Írországban. Károly nemet mondott, sőt támadást indított Skócia ellen, de vereséget szenvedett, így Bredában elfogadta a feltételeket, 

1650- ben Károly megpróbálta legyőzni Oliver Cromwellt, de Dunbarnál vereséget szenvedett, így nem térhetett vissza Angliába. 

1651. január 1-én Scone-ban Skócia királyává koronázták. Ezután megtámadta Angliát, de Worchesternél ismét vereséget szenvedett. Csak álruhában tudott elmenekülni Normandiába, pedig már vérdíjat is kitűztek a fejére. 

1658-ban Cromwell halála után a fia lett a Lord Protector, de a parlament ellene fordult, és elkezdődtek a tárgyalások Károllyal a visszatéréséről.

1660-ban a bredai nyilatkozatban Károly minden szépet s jót megígért, hogy trónra léphessen:közkegyelmet, vallásszabadságot, a parlament elismerését, és a forradalom alatti földviszonyok elfogadását. Ezeket aztán szépen elfelejtette. Ismerős? :) Bár kezdetben valóban tartotta magát ígéreteihez, végül mégis inkábba korábbi rendszer restaurálását (helyreállítását) kísérelte meg. Ezen törekvése során már 1661 –ben visszaállította az anglikán püspöki egyházszervezet korábbi rendszerét, a közkegyelemből kizárta a királygyilkosokat, a forradalom alatt elkobzott földek egy részét vissza adatta eredeti tulajdonosaiknak, és végül megpróbálta a parlament nélküli abszolút kormányzás bevezetését.

Károlyt végül 1661-ben koronázták angol királlyá. Uralkodása alatt a puritanizmus háttérbe szorult. Károlyt "Merry Monarch"-nak, vidám uralkodónak nevezték, mert szerette és élvezte az életet. Újranyittatta a puritánok által bezáratott színházakat, már nők is játszhattak a színpadon, virágzásnak indult a "restaurációs komédia" műfaja. Az uralkodónak sok ágyasa volt, akiktől tizenöt törvénytelen gyermeke született, ám ők nem örökölhették a koronát. (Erről majd később.)

1662-ben Károly elvette Bragança Katalin portugál hercegnőt, a házassági szerződés alapján az észak-afrikai Tangier és a Hét Bombay sziget is Anglia uralma alá került. Épült a gyarmatbirodalom. 
Katalin kezdetben sem a nép, sem az udvar körében nem aratott sikert. Beilleszkedését és befogadását nehezítette a protestáns Angliában, hogy katolikus volt, és nem beszélt angolul. Nem tettszett Károlynak sem, és emiatt hónapokon át nem hálták el házasságukat. Eközben a király szeretőinél keresett vigaszt. Később a királyi pár "összemelegedett", Katalin háromszor is teherbe esett, de minden alkalommal elvetélt. Később már nem lett állapotos, így nem tudott fiúörököst adni Károlynak. A király ennek ellenére nem vált el tőle, és nem nősült újra. Károly nem akarta a hűtlenkedései felett szemet hunyó, szerény és jólelkű Katalint megszégyeníteni azzal, hogy hazaküldi Portugáliába.

Károly több háborút is vívott Hollandiával többek között az amerikai gyarmatokért. Mindhárom angol-holland háború angol győzelemmel ért véget.

1670-ben az egész Hudson-öböl birtoklását királyi dekrétummal átadta a Hudson-öböl Társaságnak. (Ennek a New Worlds-ben fontos szerepe lesz. )

A folyamatos háborúskodások, költekezés és a vallási türelmetlenség miatt Károly egyre népszerűtlenebb lett. A király és a parlament viszonyában a második probléma a trónutódlással kapcsolatban merült fel. Mivel II. Károly gyermektelen volt, a trón várományosa a király katolikus öccse, James volt.

Valahol itt kezdődik a New Worlds története...

Források: 
Az angol polgári forradalom
II. Károly
Braganca Katalin

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A fehér királynétől a A feher hercegnőig - Arcképcsarnok

A fehér királyné vége és A fehér hercegnő eleje között a történetben 2 nap telt el. A két sorozat forgatása között kb 4 év. így egyeztetési okokból vagy talán másért a teljes szereplőgárdát lecsererélték, Így nem mindig egyszerű kapásból rájönni, hogy kit is látunk. Lássuk, hogyan változtak a szereplők! Bal oldalon A fehér királyné szereplői láthatóak, balra A fehér hergnő é. A lista a tovább mögött is folytatódik, VII. Tudor Henrik Yorki Erzsébet hercegnő

Egy újabb darabka: W. H. Auden: Temetői blues (Life in Pieces)

A Life in Pieces pilotjában idézik az egyik Auden versből, valamint szóba kerül. hogy a Négy esküvő és egy temetés című filmből "lopták". Itt elolvashatjátok az egész verset, a tovább mögött pedig megnézhetitek a jelenetet a filmből. W.H. Auden: Temető blues (A Két dal Hedli Andersonnak-ból) Állj meg óra, hallgass telefon, Kutya, ne örvendj ízes csontokon, Csendet most zongora, s puffogó dobok, Hozzák a koporsót, jöjjetek gyászolók. Szálljon az égre a gép és sírja el ott, Vésse az égre a hírt: Ő halott. Fehér galambnyakat gyászszalag övezzen, A rendőr is fekete kesztyűt viseljen. Ő volt észak, dél, kelet és nyugat, A dolgos munkahét, pihenő vasárnap, Éjjelem, nappalom, szavam és énekem; Hittem, örök a szerelem. Tévedtem. Nem kell már a csillag, kinek ragyog? Oltsátok ki a holdat, takarjátok el a napot, Kiszáradhat az óceán, elpusztulhat az erdő, Úgysem hoz már semmi jót a jövendő. Seres József

Peaky Blinders S02E03 Zenelista

Ebben a részben remek példáját láttuk/ hallottuk annak, mennyire más hangulata lehet ugyanannak a számnak, attól függően ki hogy nyúl hozzá. PJ Harvey - Red Right Hand Angol dalszöveg Arctic Monkeys-Red Right Hand Angol dalszöveg PJ Harvey - The Water is Wide Angol dalszöveg Nick Cave & The Bad Seeds - Loverman Angol dalszöveg