2014. március 26., szerda

Gyorstalpaló az angol polgárháborúról II. - A rövid parlamenttől a Wight szigetig (The Devil's Whore 1-2)

Hogyan is zajlott az angol polgárháború? Különös tekintettel azokra a helyszínekre, eseményekre, amiről a Devil's Whore-ban szó esik.


1638-40 között lázadás tört ki a skótok között, amiért William Laud canterbury érsek és I. Károly (a sorozatban  Peter Cappaldi) Skóciára is ki akarta terjeszteni az anglikán egyház befolyását. A lázadás leveréséhez Károlynak pénzre volt szüksége, ezért 1640 tavaszán összehívta a parlamentet. Az azonban ahelyett, hogy segítségére lett volna, az elnyomó hivatalok megszüntetését és a két szervezetet vezető tisztviselők példás megbüntetését követelte tőle. Az uralkodó a számára sértő követelésekre válaszul, 3 hét után, 1640 áprilisában feloszlatta a parlamentet. Ez volt a "rövid parlament".

A király hiába próbált más módszerekkel pénzt szerezni, minduntalan kudarcot vallott, így 1640 novemberében  kénytelen volt összehívni a parlamentet. Ez az úgynevezett "hosszú parlament" 1640-53 között ülésezett. Az összegyűlt képviselők azonban ezúttal rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, és egy sor király ellenes intézkedést hoztak. Először is kimondták, hogy a király nem oszlathatja fel őket. Másodszor eltörölték az új királyi adókat, harmadszor pedig megszüntették az elnyomó hivatalokat, sőt Laud érseket ki is végeztették. Azt is követelték, hogy a király nevezzen ki egy parlamentnek (és nem az uralkodónak) felelős kormányt, illetve az anglikán egyházszervezet helyébe új, presbiteriánus rendszert vezessen be.

I. Károly a követeléseket már lázadásnak minősítette és elrendelte, hogy a parlamentben hangadóként fellépő öt legfőbb ellenzéki vezetőt tartóztassák le. Azonban a vezetők elfogását London népe megakadályozta, és a városházán megbúvó képviselőket tömegesen vette védelmébe. A sok ezres felkeléstől I. Károly kénytelen volt megfutamodni, és Londont elhagyva az Észak-angliai Nothingambe menekült. Angliában kitört a polgárháború.

A szemben álló felek a királyt támogató royalisták, vagy más néven gavallérok és a parlamentet támogató parlamentaristák, más néven a kerekfejűek voltak (rövid hajviseletükről kapták a nevüket).A parlamentaristák közé tartoztak a John Lilburne (a sorozatban Tom Goodman-Hill) és Thomas Rainsborough (Michael Fassbender) vezette egyenlősítők, akik minden ember közötti egyenlőséget szerettek volna elérni.

1642-ben a royalista Rupert herceg, a király unokaöccse (a sorozat első részében Harry Lloyd alakította) Kinetont fosztogatta serege egy részével, miután legyőzte a parlamentarista Sir James Ramsayt. Edgehill-nél aratott royalista győzelem már-már a király végső felülkerekedését vetítette előre, ám ekkor felbukkant Cambridge képviselője, bizonyos Oliver Cromwell (Dominic West)és alapjaiban szervezte át a parlamenti hadsereget. Saját költségén vasbordájúaknak nevezett zsoldos lovascsapatot szervezett, mely a legütőképesebb haderő volt egész Angliában. (A vasbordájúak nehézlovasok voltak, akik egységesen mozogtak-támadtak.) Ahogy a sorozatban is szerepel, a csata idején rendkívül hidegek voltak az éjszakák, ezért sok sebesült azért maradt életben, mert sebeik megdermedtek, megfagytak, ezért nem fertőződtek el.

1644-ben Marstoon Moornál a skótok segítségével az Oliver Cromwell vezette parlamentartisták győzelmet arattak, így York és ország északi része a kezükre került.

1645-ben Cromwell és Sir Thomas Fairfax Nasebynél az újjászervezett hadsereg élén legyőzte Károly fő seregét.

1646-ban a király Skóciába menekül, ott próbál új sereget felállítani, a skótok azonban nem álltak Károly mellé, és 400 ezer fontért átadták az angol parlamentnek 1647 januárjában.

Ezután a király Northamponshire-ben tartotta házi őrizetben a királyt. Innen többször átszállították, végül A londoni Hampton Courtben rendezkedett be, ahol tárgyalásokat kezdeményezett a parlamentaristákkal, mert megérezte, hogy a parlament erői sem egységesek. A tárgyalások végül kudarcba fulladtak, és Károly a Wight-szigetre került. A sziget a Brit-szigettől 3-6 km-re délre található, melynek egyébként 1995-ig saját kormányzója volt. Itt Károly titkos egyezséget kötött a skótokkal, mely szerint a skótok Károlyt támogatva megtámadják Angliát és visszaültetik a trónjára ha három évre visszaállítja presbiterianizmust Angliában.
Wikipédia
Sata blogja
Harmat Árpád Péter: Az angol polgári forradalom

4 megjegyzés:

 1. Hú, ezt a sorozatot néznem kéne! Harry Lloyd! (vajon fel fog tűnni még?), Michael Fassbender! :D Tom Goodman-Hill átment a Mr. Selfridge-ből? :D Gratulálok a bloghoz, szépen összeszedett, érdekes témák. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a legeslegelső kommentet a blogon és a kedves szavakat. :) Nem Harry Lloyd csak 1 részben van, Mivel eu egy 2008-as sorozat, inkább innen ment oda. :)

   Törlés
 2. Á, értem. :) Az kár, az egyik kedvencem a srác. :)

  VálaszTörlés
 3. Akkor az 1. részt mindenképp, aztán megkátod.

  VálaszTörlés